Panduan & Cara Pindah atau Transfer Domain

Panduan & Cara Pindah atau Transfer Domain

Cara Pindah Domain

Ramai di antara kita yang tidak ambil peduli butiran penting perlu disimpan semasa pembelian nama domain, yang mana akhirnya mengundang masalah ketika memerlukan domain tersebut diperbaharui, dipindahkan (transfer) atau urusan-urusan lain.

Checklist item yang anda WAJIB TAHU sebelum transfer Domain:

 1. Pastikan Nama Domain tersebut telah melangkau lebih 60 hari dari tarikh didaftarkan atau perpindahan sebelumnya. Semak whois untuk mengetahui tarikh sebenar domain tersebut didaftar.
 2. Domain mestilah memiliki “Public Registration” dimana ianya memaparkan butiran anda sebagai pemilik di Whois. Jika anda menggunakan servis “Privacy Protection“, ianya perlu di ‘disable’kan terlebih dahulu.
 3. Maklumat ‘Contact Information’ Domain tersebut perlu dipastikan yang terkini, terutama sekali email yang didaftarkan atas domain tersebut masih boleh diakses.
 4. Domain tersebut MESTILAH telah di’unlock’ untuk transfer. Ianya boleh dilakukan di Domain Panel anda atau hubungi domain support untuk bantuan.
 5. Dapatkan “Domain Authorization Code” atau EPP Code. Ianya boleh diperolehi di Domain Panel anda atau penyedia domain untuk bantuan.
  • Bagi Domain .my, akses ke Mynic Domain Panel diperlukan. Pastikan anda mempunyai akses untuk Administrator Contact email.

Sebab-sebab Utama Domain anda tidak berjaya dipindahkan:

 1. 60 Hari Waktu Menunggu – Domain anda masih dalam tempoh menunggu 60 hari dari tarikh didaftarkan atau pemindahan sebelumnya. Sila tunggu lebih 60 hari untuk melakukan pemindahan.
 2. Registrar Lock / Registrar Hold – Pihak Pendaftar (Registrar) domain anda telah mengunci domain tersebut atas sebab-sebab tertentu. Anda perlu hubungi Pendaftar Domain anda untuk bantuan.
 3. Domain telah Expired – Anda tidak boleh transfer domain yang telah tamat tempoh (expired). Jika masih boleh diperbaharui (renew), sila renew terlebih dahulu sebelum dipindahkan. Hanya domain yang AKTIF boleh dipindah milik.
 4. Pengesahan Email Gagal – Pemilik email berdaftar sedia ada tidak mengesahkan makluman proses perpindahan tersebut. Ini biasanya disebabkan email yang digunakan semasa pendaftaran pada awalnya sudah tidak digunakan atau pemilik email tersebut sudah tidak ambil peduli.
 5. Transfer Locked – Domain tersebut masih dalam mode ‘Transfer Locked’. Sila unlock domain anda di Domain Panel atau hubungi penyedia domain terdahulu untuk bantuan.

Kami banyak menerima aduan serta menghadapi beberapa masalah semasa mengendalikan project klien kami yang tidak mempunyai akses kepada domain mereka. Dan akhirnya mereka terpaksa membeli nama domain yang baru. Ini adalah satu KERUGIAN yang besar jika domain tersebut telah bertapak begitu lama atau mempunyai nama yang unik/signifikan dengan brand anda.

Tips dari Team eWallz:

 1. PASTIKAN membeli domain daripada penyedia atau webmaster yang diyakini serta telah bertapak lama dalam industri ini. Ini bagi mengelakkan kes penyedia/webmaster ‘gulung tikar’.
 2. SIMPAN segala maklumat untuk dihubungi pihak penyedia/webmaster anda seperti no telefon & email untuk mendapatkan bantuan segera.
 3. Jika boleh, daftarkan Domain tersebut menggunakan email yang anda miliki dan aktif. Pihak Pendaftar “Registrar” Domain akan dari semasa ke semasa akan menghantar email verifikasi kepada semua pemilik domain & ianya perlu disahkan (jika perlu). Oleh itu, bagi memudahkan pelanggan, kebanyakan webmaster akan menggunakan email mereka yang tertentu bagi tujuan domain sahaja.
 4. Dapatkan maklumat penting domain anda dan simpankan di tempat selamat untuk kegunaan dikemudian hari. Antaranya adalah EPP Code.
 5. Buat kajian (research) mengenai penyedia website anda.
 6. Untuk Malaysia Domain, sebaiknya didaftarkan dibawah entiti perniagaan anda (SSM Reg No).

Perlukan khidmat berkaitan Domain? Web Hosting? Website? Hubungi Team eWallz! Selamat Maju Jaya!

Share this post


Open chat
Powered by