Cara mudah setting emel domain sendiri menggunakan Gmail

Cara mudah setting emel domain sendiri menggunakan Gmail

cara setting gmail

Pasti ramai dikalangan kita yang telah lama menggunakan Gmail sebagai emel rasmi dalam urusan perniagaan. Antaramuka yang mudah digunakan dan mesra pengguna serta aplikasi mobile yang senang diakses dalam semua jenis smartfon menjadikan ia suatu kemestian kepada setiap individu.

Dan jika anda sudah memiliki laman web beserta hosting dengan nama domain yang menarik (seperti www.akukacak.com atau www.jejakatampan.com), anda boleh dan sudah pasti ingin menggunakan domain tersebut sebagai trademark emel harian anda ataupun emel rasmi perniagaan anda. Malangnya aplikasi emel client yang tersedia di server hosting anda adalah amat mendukacitakan…dengan fungsi yang sangatlah terhad & antaramuka yang langsung tidak mesra pengguna. Malah amat sukar untuk diakses di mana-mana pada bila-bila masa. Sebagai contoh, aplikasi Squirel Mail, Horde,etc di Cpanel anda.

Untuk memudahkan, di sini kami kongsikan cara-cara bagaimana anda boleh setup emel peribadi dengan domain sendiri di dalam aplikasi online Gmail. Ini membolehkan anda akses emel peribadi anda hanya dengan menggunakan emel Gmail yang sedia ada. Hantar & terima emel dengan domain rasmi anda di komputer, smartfon, dan apa saja.

Apa yang anda perlukan?

  1. Talian internet.
  2. Sudah pastinya..akaun emel Gmail. Jika tiada, daftar percuma di Gmail.
  3. Nama Domain sendiri beserta hosting.
  4. Pastikan anda telah setup emel peribadi yang akan digunakan. Lakukan ini di control panel hosting/domain anda atau tanya webmaster anda.
  5. Konfigurasi POP3 & SMTP dari control panel hosting anda.
  6. Pastikan anda selesaikan LANGKAH A terlebih dahulu, diikuti dengan LANGKAH B.

 

LANGKAH A : Setup Gmail anda untuk akses & terima emel dari emel domain peribadi.

1. Dalam akaun Gmail anda, pergi ke butang setting di sebelah kanan dan klik menu “Setting“.

1

2. Pergi ke tab “Account & Import“, kemudian klik ke “Add a POP3 email account that you own“.

2

3. Isikan alamat emel domain peribadi anda dalam ruangan dalam popup window. Kemudian klik “Next Step“.

3

4. Isikan emel anda di ruang username & masukkan katalaluan emel anda. Kemudian isikan pop3 server untuk domain anda, biasanya [ mail.domainanda ] beserta nombor port [ 110 ]. Tick pada opsyen “Label incoming message: [emel anda]“. Semua emel yang diterima akan dikumpul dalam folder (label) ini.

4

5. Emel yang diterima oleh alamat emel peribadi anda akan terus boleh diakses di ruang label yang telah di set dalam Inbox Gmail anda.

5

 

LANGKAH B : Setup Gmail anda untuk hantar emel dari emel domain peribadi.

1. Langkah B ini membolehkan anda menghantar emel menggunakan emel domain peribadi terus daripada akaun Gmail anda. Mula-mula, pergi ke “Setting” kemudian klik tab “Account & Import“, dan klik di opsyen “Add another email address you own” di bahagian Send Mail as.

6

2. Dalam popup window, isikan nama anda, alamat emel domain peribadi yang anda ingin gunakan, dan tick opsyen “Treat as an alias“. Kemudian klik “Next Step“.

7

3. Seterusnya, untuk setting SMTP server, isikan info SMTP server anda beserta port no. Kebiasaannya SMTP server [ mail.domainanda] dengan port [587] sering digunakan. Kemudian masukkan emel lengkap anda sebagai username beserta katalaluan emel anda. Pilih opsyen “Secured connection using TLS” dan klik “Add account“.

8

4. Popup window untuk verifikasi akan keluar. Jangan tutup window ini dahulu. Periksa Inbox Gmail anda.

9

5. Jika anda belum terima emel daripada Gmail Confirmation, sekali lagi pergi ke “Settings” > tab “Account & Import” > klik “Check email now” untuk refresh Inbox anda.

10

6. Emel verifikasi dari Gmail biasanya akan diterima serta merta. Jika anda masih belum terima emel tersebut, sila refresh Inbox anda semula selepas beberapa minit.

11

7. Periksa Inbox Gmail yang berlabel emel domain peribadi anda. Anda akan terima emel dari Gmail Team bertajuk Gmail Confirmation.

12

8. Buka emel tersebut dan salinkan kod confirmation, paste kan di popup window verifikasi tadi. Kemudian klik “Verify“.

13

TAHNIAH!! Anda telah selesai setup untuk terima & hantar & menguruskan emel menggunakan emel domain peribadi/sendiri terus di akaun Gmail. Anda boleh set kan emel tersebut sebagai emel utama untuk terima/hantar messej di bahagian Settings > Account & Import.

15

Anda juga boleh memilih untuk menggunakan emel tersebut sebagai Sender/From setiap kali ingin menghantar emel.

16

Pilihan ini juga terdapat di dalam aplikasi Gmail di smartfon anda.

17

#Anda perlu login ke akaun Gmail anda & BUKAN akaun domain peribadi untuk menggunakan fungsi ini.

Selamat Mencuba!

Share this post


Open chat
Powered by